Când și cum au fost inventate baloanele, află chiar aici!

În ultima vreme, baloanele nu lipsesc de la nicio petrecere, fie că este tematică sau aniversară. Preferatele tuturor indiferent de vârstă, aceste decorațiuni, fie că sunt baloane din latex sau baloane din folie (extrem de populare în ultima vreme), sunt detaliul nelipsit care fac dintr-o petrecere obișnuită, o petrecere reușită.

Istoria baloanelor din latex este mult mai fascinantă decât credem, acestea fiind confecționate dintr-un material special – latexul – extras din arborele de cauciuc printr-un procedeu aparte.

Iată câteva curiozități despre baloane pe care cu siguranță nu le-ai știut până la acest moment.

Când crezi că au apărut primele baloane?

Credeai că baloanele sunt accesorii de dată recentă? Poate că în petrecerile părinților și bunicilor noștri baloanele nu erau un must-have, însă acestea datează de foarte mult timp, din secolul 19. Mai exact, în anul 1824, profesorul Michael Faraday a realizat primul balon din cauciuc folosind două foi de cauciuc ale căror margini au fost presate împreună și apoi vulcanizate.

Înainte de invenția profesorului Faraday, oamenii umflau intestine de animale pe care le foloseau pe post de baloane. În plus, baloanele metalizate au o poveste aparte, acestea au fost create mai târziu, în anul 1970, pentru spectacolele Baletului din New York City.

Mai mult, în anul 1985 baloanele cu heliu au ajuns chiar și… în spațiu! Acestea au fost folosite atunci când Rusia a lansat Vega 1 și Vega 2, iar baloanele cu heliu au ajutat la scoaterea instrumentelor științifice de pe planeta Venus.

Ce este latexul și cum se obține?

Poate că nu știai, dar latexul este substanța naturală secretată de arborele de cauciuc. Acesta este obținut printr-un proces asemănător recoltării siropului de arțar din scoarța arborelui prin secționarea acesteia. Arborele de cauciuc crește în pădurile tropicale, iar recoltarea latexului nu necesită defrișarea acestuia, rămânând intact după ce substanța este depozitată în vase. Un arbore de cauciuc poate produce latex de la vârsta de 5-6 ani până la aproximativ 25 de ani. Latexul este o substanță albă, asemănătoare laptelui, prin a cărei prelucrare se obține cauciucul natural.

Până la apariția baloanelor și a cauciucului, latexul era folosit pe post de lipici, iar localnicii își creau un fel de șosete de protecție dintr-o peliculă fină de latex care îi ajuta să se protejeze de umezeală, acesta fiind impermeabil.

Heliul – gazul magic care dă culoare oricărei petreceri

Heliul este un gaz incolor, inodor și insipid, netoxic și… cel mai ușor din Univers. Pe lângă folosirea lui în industria decorațiunilor pentru petreceri și a baloanelor,  are întrebuințări precum: în sisteme de respirație în adâncul mării, în ridicarea aeronavelor, dar și în multe aplicații industriale, cum ar fi sudura cu arc.

Gazul a fost descoperit pentru prima dată de către astronomul francez Pierre Jenssen, la Guntur, India, în anul 1868. Astronomul a văzut în jurul soarelui o linie spectrală, galbenă strălucitoare, în timpul unei eclipse totale de soare, pe care a asociat-o sodiului. În același an, J. Norman Lockyer și Edward Frankland au cercetat linia galben strălucitoare și au decis să denumească noul element heliu, după denumirea în greaca veche a Soarelui (Helios).

De atunci heliul ocupă un loc foarte important în chimie și în mediul înconjurător, fiin un gaz cu o importanță deosebită în diferite industrii, în astronomie și aerodinamică, dar și în aducerea bunei dispoziții la orice petrecere, de la cele dedicate copiilor până la cele de adulți.

Așadar, baloanele au o istorie fascinantă în spate, iar oamenii s-au bucură de ele de mai bine de un veac. Astăzi baloanele din latex sau baloanele din folie, umplute cu aer sau cu heliu sunt preferate atunci când vine vorba de orice petrecere și pot fi alese în numeroase forme și dimensiuni.

Tu când ai următoarea petrecere?

Leave a Comment

%d blogeri au apreciat: